Sunday, February 13, 2011

menyambut valentine'S day..yeyyyy....yeyyyyAssalamualaikum..................................
tanggal 14/2 semua orang tahu..apa dia..korang teka la                   .
ada yang gembira namun ada yang sedih..bagi aku, aku sedih kerana melihat orang melayu dan orang islam kelam kabut dengan sambutan hari itu..tatkala umat islam sedang bergolak..masih ada lagi umat islam yang  buta apa itu valentine's day..masih terlompat-terlompat dalam keseronokan hari itu..


Apa itu valentine's day..bagi masih yang tidak tahu..artikel ini aku petik dari BULETIN AT-TAQWA • BIL.9


Sejarah Permulaan Valentine’s Day

Kebanyakan masyarakat khususnya generasi muda pada hari ini, hanya mengikut apa sahaja yang datang dari barat tanpa mahu mempersoalkan sama ada Valentine’s Day wajar disambut ataupun tidak. Sebenarnya, Valentine’s Day mempunyai  hubungan yang rapat dengan sejarah, tradisi dan ajaran Kristian. Terdapat tiga pendapat mengenai asal-usul Valentine’s Day :

i. Valentine’s Day bermula semasa
Pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno ratu kepada dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bagi masyarakat Rom di mana pada malam pesta tersebut, nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

ii. Pendapat kedua menyatakan pada 14
Februari 270 Masihi, St. Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya  pada 14 Februari dalam tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai symbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine sebagai upacara  keagamaan.

iii. Pendapat ketiga mengatakan Valentine’s
Day diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepasPope. Apabila St. Valentine menyatakan  hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu  kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang  Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang  mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai Hari Kekasih untuk St.Valentine sendiri.

Hujjah dan Dalil

Islam sangat prihatin dan menghendaki supaya umatnya mempunyai identiti yang tersendiri dan berbeza dengan identiti umat yang lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi-tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dan serupa dengan umat lain. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T. ;
Bermaksud:

“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku. ” (al-Kafirun ayat 1-6) 

Demikian juga penampilan peribadi  umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal-hal bersifat individu, misalnya dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor  Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 1/2006 pada 21 Februari 2006 telah memutuskan bahawa :  “Amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur  dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam”Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam.

 Ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. : Bermaksud : “Sesiapa yang mengamalkan perkara  yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.” ( Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya, budaya dan amalan meraikan Valentine’s Day adalah dilarang sama sekali oleh agama Islam. Ini adalah kerana perayaan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan kepercayaan agama Kristian serta  amalannya yang bercampur baur dengan maksiat. Di dalam Islam, usaha untuk memupuk kasih  sayang tidak semestinya dilakukan hanya pada hari tersebut sahaja kerana cinta merupakan satu proses yang berpanjangan dan berterusan sehingga seseorang menghembuskan nafasnya yang terakhir


sumber buletin At- Taqwa bil 9

5 comments:

Bella said...

itu mmg kenyataan tp masih ramai yang xphm atau buat2 xphm n still nk sambut jugak..kasih syg xperlukan hari tertentu untuk disambut tp ditunjukkan setiap masa kpd pasangan masing-masing. =)

P0polita said...

popolita memang tak penah langsung sambut valentine.. n tidak akn menyambut.. =D
setuju ngn pendapat Bella..

Izlan HoiHoi said...

setiap hari ialah hari berkasih syg...
swt x ak?..an? an? an?...
wahahaha

Anonymous said...

Tepuk dada tanya selera. Ada yang mengaku tak sambut tapi sambut. Ada yang tak sambut tapi berkasih sayang lebih dari yang digariskan Islam. Kita sama-sama muhasabah diri :)

muslim said...

hoho..thz for ur comment...setuju dengan semua orang punya pendapat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...