Tuesday, February 15, 2011

konsert Mohsen Namjoo dibatalkan..alhamduliilah

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim mengesahkan bahawa konsert Mohsen Namjoo yang dijadualkan pada Jumaat ini, tidak dibenarkan kerana ia tidak bersesuaian dari segi agama, budaya dan kemasyarakatan pelbagai kaum di negara ini.

NONEDalam satu kenyataan, beliau berkata permohonan daripada penganjur Jumaat lepas, ditolak hari ini dalam mesyuarat Jawatankuasa Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (JK Puspal), laporBernama.

Penyanyi kelahiran Iran yang digelar 'Bob Dylan' oleh New York Times satu sejak dulu mendapat banyak tentangan daripada rakyatMalaysia kerana dikatakan menghina Islam dalam lagunya.

Sebelum itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin dilapork antara yang mendesak pembatalan konsert artis kontroversi itu.

Menurut Jamil Khir, siasatan yang dijalankan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan lagu-lagu penyanyi itu mempunyai unsur-unsur yang menghina al-Quran dan Islam.

"Dikhuatiri jika diteruskan (konsert) itu boleh menimbulkan ketidakharmonian masyarakat," beliau dipetik sebagai berkata kepada agensi berita nasional itu.

Mohsen, 35, dikatakan menggunakan ayat al-Quran dan menyampaikannya dalam bentuk menghina kitab suci itu. 

Pada Jun 2009, penyanyi itu dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh sebuah mahkamah di Iran kerana tidak menghormati kesucian agama Islam selain memperlekeh al-Quran.

Bagaimanapun beliau terlepas daripada hukuman itu kerana menetap di Vienna, Austria.

sumber malaysia kini

3 comments:

Rozuan Ismail said...

bagus!! satu langkah yang bijak!!

Anonymous said...

Inilah yang dinamakan fahaman Orientalis. Harap konsert Maher Zain akan diadakan selalu. Kalau boleh biar Maher Zain berduet dengan Raihan pasti mantapkan.

Singgah-singgah blog Tira ye :)

muslim said...

mmg xperlu benda mcm ni..xslah nk berhibur..tapi biar kena dengan persekitaran

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...