Sunday, January 23, 2011

kenangan basikal masa dahulu

Semua orang ada  kenangan masa lalu yang tersendiri..termasuklah diri aku. kalau tak ada kenangan tu namanya pendek umur.hehehhehe..ceritanye macam ni..tengah2 aku duk lepak2 hsap rokok depan umah aku..aku teringat lak zaman2 aku main race basikal ngan memb2 aku  waktu kecik2 dlu..satu kg aku tawan..kg tu di perlis yang kecik..hehhehehe..pelbagai generasi basikal aku telah guna..sekarang ni tak naik da basikal..huhuhu..klu naik konfm aku semput..



generasi pertama(  basikal 3 roda)

race ngan sepupu aku pakai beskal mcm ni.

 aku ingat lagi time ni...kelakar pun ada..dengan tak pakai baju..cume pakai suar dalam mcm boxer tu..race ngan sepupu aku..perempuan lak tu..pakai pun mcm aku gak...tp gigi dye tak mcm aku..kaler taik cicak hitam putih..hahaha..sowi jgan mara kazen..time ni aku diajak oleh pakcik2 aku supaya membuat race dengan sepupu aku tu..klau menag dapat ikut pgi  funfare..oo..syok ooo sbb hadiah pgi funfair..aku pun race..akhirnya aku menang..standert la aku kan laki..mesti kuat...aku pun mengutuk la sepupu aku.(yey yey .taik cicak kalah tak dapat pg funfaire..hahaha..) sepupu aku pe ag tensen la..sebb terlalu tensen sgt atas  kekalahan tu..terus dye mengigit telinga aku ngan gigi taik cicaknya..mujur tak putus..last2 dye pun pg funfaire gak..tak aci btul..hahahaha.<skarang bile jumpa sepupu aku tu stil sakat ag>

generasi kedua basikal aku..(basikal mini)




Time ni aku baru pandai nak beskal tak de roda..satu kemajuan untuk diri ku.. time tu rasanya darjah 2 ..ye la memb2 aku time tu semua da reti naik basikal tak de roda.. hasil dari kepandaian menunggang basikal , aku  dihadiahkan basikal mini ..niat di hati nk pakai beskal bmx..tp mini yang aku dapat..siap ada raga ag...hari pertma aku pakai da pecah tayar dan rim beskal tu bengkok..punca dye aku main lintas2 longkang kecik dpan umah aku..ye la selama ni tak penah pakai basikal yang kena pam tayar..aku wat suka hati je..sbb takut sangat aku sorok basikal dalam stor blakng umah aku..last2 kantoi ngan mak dan terus memulas telinga aku..sebab merosakan basikal yang baru dibeli tak sampi satu ari..hahaha....akibat dari tu aku dipotong duit belanja sekolah ..dari seringit ke 70 sen..seksa ooo time 2..tp aku tak kisah..sebb aku taw mak aku ada simpan duit syiling dlam laci kereta..jadi aku ambik 30 sen bagi cukup singgit. Setiap kali mak aku belum masuk keta  aku mesti ambik...hehehe.sowi ye mak..dulu mak garang sangat..takut kami..

generasi basikal terakhir aku pakai




lepas tu pelbagai beskal aku dapt..basikal mauntain bike..basikal tua..tp time tu da sekolah menengah...balik dari sekolah je aku ngan memb2 aku mesti  ngorat awek kg yang jalan kaki, balik dari sekolah....ye la..zaman remaja  ....hehehe..lepas je F4  aku da tak naik basikal  ..smpi la sekrang..sebb dah naik yang ada enjin..rilek skit..so..klu de sape yng nk race beskal..kita bukak game..heheehe..

mood..rindukan kenangan lampau berbasikal..huhuhu :)

SUMBER GAMBAR GOOGLE

14 comments:

Syed Hilmi Syed Yahya said...

jom race basikal...syed bukak game dulu,,,1k je,,,haha,,,gurau2...basial yg last 2 ade lgi..?? nk2...

sumpit said...

hahaha nak race basikal time g kelas agama la.... ada bran

muslim said...

syed hilmi: basikal tu aku tolak besi buruk ja..wat semak umah

sumpit: klas agama aku da xpg..hahaha

biskut said...

tak pernah ada basikal...

zue zuya said...

dh lma tak naik basikal...
dh janggal je asa kalo naik skg ni.hehe

amira afiqah bt mohd yusof said...

hahaha.da lama x naik basikal uh..adoi.teringin2.

amira afiqah bt mohd yusof said...

hahaha.da lama x naik basikal uh..adoi.teringin2.

ieMa ackLes said...

naek basikal xde roda??
dh 2 cmner nak bawak...
haha..

MOH KEMBARA said...

Salam Musz, salam balas ziarah. Dulu keja NGO akak naik mountain bike pegi keja. Sonok naik sikal ni.

muslim said...

biskut: kat kedai potong banyak gak jual beskal
zu zuya: kena pg bli basikal la gamaknya
amira afikah:hehhe..jgn sampi termimpi2 naik beskal sudah..
moh kembra: mmg sonok..tp klu da lama xnaik..sakit punggung gak

aidareena said...

sy dl ayah belikn basikal bmx saiz kecik n besr..hehe sronok.ms umur 4,5thn basikal xde,klu kereta kuda tu ade la :0

hyeepp..!soronok bc psl kish2 zmn budk2

pak long said...

salam..
memang sempoi la koleksi basikal tu.....

Kaki Bongkar said...

ouh rindunya nak naik basikal. lama x naik.

muslim said...

iema:maksudye basikal paki 3 roda kat blakang.thz atas teguran...huhuhu
aidareena: hihihii.
paklong: koleksi da jual kat besi bruk..hehehe
kaki bongkar..kna wat kontest jum kayuh basikal lak pasni..hhahaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...