Monday, May 2, 2011

tubuhkan kolej umno (( BIAR BETUL MAMAT NI ))

Tubuhkan Kolej UMNO, Mukhriz


1 Mei (Bernama) — Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan Umno menawarkan “Biasiswa Umno” dan menubuhkan “Kolej Umno” bagi menyerlahkan peranannya dalam pembangunan belia di negara ini.
Beliau berkata penekanan nama “Umno” dalam cadangan tersebut bagi menunjukkan kepada rakyat khususnya bumiputera, akan sumbangan parti berkenaan dalam pembangunan golongan muda.
Kedua-dua kemudahan ini hendaklah memberi manfaat kepada semua, bukan kepada anak-anak anggota Umno semata-mata, katanya pada sidang media selepas merasmikan mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Papar, di sini hari ini.
Mukhriz yang juga Timbalan Pengerusi Umno Kedah berkata langkah itu perlu memandangkan masih ada pelajar bumiputera yang cemerlang namun keciciran daripada menyambung pendidikan ke peringkat lebih tinggi.
Mengulas lanjut, beliau berkata penubuhan kolej itu boleh dilaksanakan dengan mengambil alih institusi sedia ada atau bekerjasama dengan mereka.
Mengulas perkara lain, Mukhriz percaya tindakan kepimpinan Pemuda Umno pusat menggugurkan Azman Roslan sebagai Ketua Pemuda Umno Sabah baru-baru ini telah dibincang dengan teliti.
“Saya tidak boleh mengulas lanjut kerana saya tidak tahu sebab keputusan itu dibuat. Tetapi saya berharap ia tidak akan menjejaskan persediaan kita menghadapi pilihan raya umum ke-13,” katanya.
Terdahulu semasa berucap, Mukhriz meminta anggota Pemuda tidak takut dalam menyuarakan keperluan komuniti kepada pucuk pimpinan, namun pada masa yang sama harus menjaga tata susila dan tidak melampau.
“Jangan biarkan pembangkang bersuara untuk masyarakat,” katanya.
Beliau turut meminta semua anggota Umno dan parti komponen lain dalam Barisan Nasional (BN) bersatu dan tidak membiarkan pertelingkahan kecil menjadi api dalam sekam yang boleh memusnahkan semangat setiakawan. — BERNAMA
PANDANGAN AKU
Ape kepunya bodoh la jenis pemikiran macam ini...tak kan hak dalam menerima pendidikan pun nak dipolitikkan...fistime aku baca kata-kata mcm ni....aku xmemihak mana2..tapi klu dalam isu benda yang menghancurkan orang melayu itu dan memecahkan belah melayu itu sendiri  aku cukup pantang...ubah minda dan mentaliti...jgn menjadi racis dlam memberi pendidikan untuk melayu itu sendiri
suk mungkin ada uou (universiti of umno) ok ke??
artikel ni aku petik dari sarawak update...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...